Novinář v popkultuře – Exmanželka za odměnu

Akční romantická komedie z roku 2010 vypráví příběh lovce lidí, který je najat, aby dopadl svojí bývalou manželku, protože dala přednost šťavnatému článku před soudním řízením.

Zapálená investigativní reportérka Nicol, kterou ztvárnila dokonalá Jennifer Aniston, je zatčena a předvolána před soud kvůli napadení policisty. Dostane ale tip na veliký článek, vyšetřovaná sebevražda může být ve skutečnosti vraždou, a tak se pro ní na prahu budovy soudu posouvá soudní řízení až na druhou příčku momentálních priorit. Stopa nemůže přeci počkat, soud bude muset. A tak se Nicol otočila na svém podpatku a běžela vstříct informátorovi. A tak se její exmanžel otočil na jeho patě a běžel vstříct Nicol, za kterou měl dostat 5 000 dolarů, pokud zajistí její uvěznění.

Nicol je ve filmu vykreslená jako nezastavitelná dobrodružná investigativní novinářka, jedna z nejlepších. Jak můžeme vidět na začátku filmu, ve scéně z redakce Daily News, kde pracuje, všichni její kolegové jsou pod její úrovní. Schánějí pro ní informace a přejí si jen, aby se jí dostatečně zavděčili a ona jim povolila spolupráci. Někteří díky ní pravděpodobně trpí i nedostatkem sebevědomí a nenechají si ujít příležitost si do ní rýpnout kvůli soudu. Nicol ví, že je dobrá, proto si také zjištěné informace nechává jen pro sebe, i když se na ně její spolupracovníci vyptávají. Nemá zájem pracovat v týmu, druzí by ji jen zdržovali.

Automobilová honička a přestřelka s údajnými vrahy jí neskutečně nadchne, a utvrdí v pátrání po nebezpečné pravdě. Nebojí se sama sebe dostat do nebezpečí, pokud jde o kvalitní článek. Je tak trochu workoholik. I její bývalý manžel ji několikrát během filmu připomene, že jeden z hlavních důvodů, proč jim to nevyšlo, byl ten, že byla pořád jen v práci a na jejich vztah neměla čas.

Nenechte se zmást. Nicol je jen vykresleným ideálem investigativního novináře, spíše superhrdina než novinář. Její povolání je zkrásněno pro hladové oči diváků. Ve skutečném životě takto každodenní rutina investigativních žurnalistů nevypadá. To by musel mít každý z nich zbrojní průkaz.

Přidat komentář